Typické mýty o vitamínech. Nevěříte některým z nich i vy?

Mýtus č. 1: Vitamíny nejsou nikdy nutné

Ano, doplňky jsou jen doplňky, ale to neznamená, že z nich nemůžete benefitovat anebo že vám nemohou výrazně podpořit zdraví! Právě naopak. Pojďme si uvést pár příkladů za všechny:

  • Někdo na dietě s omezeným příjmem kalorií může profitovat z vitamínů a minerálních látek ve formě doplňků stravy
  • Někdo, kdo je alergický na mléko, může mít nedostatek vápníku a vitamínu D, proto je výhodné jej doplňovat
  • Vegani by měli užívat vitamín B12
  • Těhotným maminkám se silně doporučuje užívat kyselinu listovou
  • Ženy, které ztrácejí hodně železa v důsledku silného menstruačního krvácení, mohou například potřebovat další doplněk železa, zatímco ty, které procházejí menopauzou, mohou potřebovat další vápník a vitamín D.

Mýtus č. 2: Nejlepší je stejně multivitamin!

"Však si vezmu jednu tu multivitamínovou kapsli a mám vystaráno!" No, ne. Moc dobře rozumíme tomu, že se to zdá jako ta nejlepší volba pro vaše zdraví. Ale s multivitamíny existuje hned několik problémů.

Kromě toho, že v multivitaminu doplňujete (i) vitamíny a minerální látky, které vaše tělo nepotřebuje, dodáváte je do těla v mizivém množství a často i v nevalné kvalitě. Hodně látek v kapsli jsou v kvalitě alá "hlavně, abychom mohli napsat na obal, že to tam je". Na multivitaminy se provádí nespočet studií a ty potvrzují, že tento bez rozmyslu smíchaný koktejl tělu nedodává, co potřebujete.

Mýtus č. 3: Vitamíny jsou perfektní náhradou pro špatnou stravu

Ze zákona je povinnost na všech doplňcích stravy uvádět větičku "Není určeno jako náhrada pestré stravy." A nestanovilo se to jen tak zbůhdarma. Naše tělo potřebuje pro správnou funkci mnoho desítek, ne-li stovek látek. A ač bychom chtěli, náš organismus je tak komplexní, že ani ten nejlépe sestavený vitapack nemůže vykompenzovat přínos, který tělu poskytuje různorodá přirozená strava. Může jen doplnit látky, na které je strava chudá. 

Mýtus č. 4: Vitamíny jsou zbytečné, je to jen drahá moč

Jistě, mnohé vitamínové a minerálové preparáty na tom kvalitativně nejsou vůbec dobře. Zbytečná plnidla, špatně vstřebatelné formy vitamínů a minerálů, netransparentní složení... Házet ale všechny výrobky do jednoho pytle je asi stejně špatné jako věřit, že politici nikdy nelžou.

Proto se raději vždy poohlížejte po výrobcích, kteří se nebojí ukázat původ svých vitamínů, dbají na přírodní složení a účinné dávky aktivní látky a... zkrátka jsou transparentní

Mýtus č. 5: Suplementy jsou stejně dobře regulované jako léky

Ač by to bylo logické, doplňky stravy nejsou regulovány jako léky, ale jako potravina. Dle zákona č. 110/1997 Sb. se doplňkem stravy rozumí potravina, jejímž účelem je doplňovat běžnou stravu. Pokud se kdokoliv rozhodne na trh uvést doplněk stravy, jen pošle na Ministerstvo zemědělství etiketu. Jen to oznámí. Nikdo ho nekontroluje. Samozřejmě, během doby provozu firmy kontroly přijít mohou a pokud uvidí něco nekalého, firmu zavřou a výrobek z trhu stáhnou.

Pokud vás toto téma zajímá více, už jsme o tom psali článek zde

Mýtus č. 6: Vitamíny jsou magické pilulky pro výborné zdraví navždy

Kéž by to tak bylo... Kéž bychom jen mohli brát vitamíny a o nic víc se nestarat... Trochu to souvisí s naším mýtem č. 3, ale jde to mnohem dál. 

Což o to, kvalitní doplněk stravy může s dobrým zdravím vždy výrazně pomoct. Mnoho lékařů a vědců se však obecně shoduje na tom, že nějaký váš wellness plán by měl zahrnovat:

  • pohyb
  • dobře vyváženou stravu
  • vitamíny a doplňky stravy
  • klidný spánek
  • smysluplnou práci, školu a/nebo dobrovolnictví
  • relaxaci
  • příjemný čas strávený s rodinou a přáteli

Morgan Spurlock, autor knihy „Don’t Eat This Book“, to shrnuje naprosto výborně: „Je nám líto, neexistuje žádná kouzelná pilulka. Musíte jíst zdravě a žít zdravě, abyste byli zdraví a vypadali zdravě. Tečka."

Mýtus č. 7: Můžu užívat vitamíny spolu s léky na předpis naprosto bez obav

Mnoho vitamínů, které obsahují opravdu účinné látky, obsahuje aktivní složky, které mohou interferovat s jinými léky a mohly by zvýšit nebo snížit účinky vašich léků na předpis.

V recenzi Trusted Source z roku 2012 výzkumníci zkoumali „lékové interakce a kontraindikace spojené s bylinami a doplňky stravy“. Zjistili až 1 491 různých interakcí mezi bylinnými a dietními doplňky a léky. Skutečnost, že většina lidí, kteří užívají bylinné nebo vitamínové doplňky, nemluví o jejich užívání se svými lékaři, zvyšuje potenciální problémy.

U nás se toho bát nemusíte – vždy si dobře prohlédněte sekci "Upozornění" a FAQ, kde na případné interakce upozorňujeme.

Mýtus č. 8: Více než tři vitamíny bychom neměli užívat!

Absolutně netušíme, kde tento mýtus vznikl. Je to mýtus s velkým M! Jak už jsme psali dříve, tělo pro správnou funkci potřebuje stovky mikronutrientů, které odněkud musí vzít. Tedy, některé si v (zejména v případě nouze) dokáže vyrobit, ale stále je to pouze zlomek. Pokud je něčí strava otřesná, neexistuje důvod, proč by nemohl užívat více doplňků stravy.

Mýtus č. 9: Potřebuji užívat vitamíny jako moje kámoška

A máte stejnou genetiku? Výživu? Životní styl a návyky? Výšku, váhu? Historii? Stejnou práci? Stejnou odolnost vůči stresu? Stejnou míru pohybu?

...a takhle bychom mohli pokračovat snad donekonečna. Málokdy najdete dvě kamarádky, který by měly totožný suplementační plán a bylo by to tak správně. Právě proto, že každá bude mít jiné potřeby...

Mýtus č. 10: Vitamíny z lékárny jsou přece ty nejzdravější/nejlepší!

Ono to zní poměrně logicky: Do lékárny chodíme, když jsme nemocní a očekáváme, že tam dostaneme něco, co nás vyléčí. Někdy nás tam i sám lékař pošle s receptem, abychom dostali ten zaručený lék. V oblasti doplňků stravy (které – připomínáme – nejsou regulované), to tak bohužel není.

Proto vás opět pošleme k mýtu č. 4, kde jsme popisovali, jak si vybrat doplňky stravy, které jsou opravdu účinné.

Napadá vás ještě nějaký mýtus, se kterým se běžně setkáváte? Napište nám jej a my se mu odborně podíváme na zoubek.