Konzervanty? Aditiva? To ve vitapacku nehledejte. Jaké suroviny u nás mají zelenou?

Abychom to pojali opravdu od podlahy a celý článek dával smysl od A až po Z, vezmeme si k ruce českou legislativu. Nebojte, budeme se snažit vám to předat v co nejstravitelnější a nejméně nudné podobě.

Co je podle ČR doplněk stravy?

Tak tedy: Dle zákona č. 110/1997 Sb. se doplňkem stravy rozumí potravina, jejímž účelem je doplňovat běžnou stravu. Zároveň je koncentrovaným zdrojem vitaminů a minerálních látek (nebo dalších látek s nutričním nebo fyziologickým účinkem). Tyto látky jsou obsaženy v potravině samostatně nebo v kombinaci a jsou určeny k přímé spotřebě v malých odměřených množstvích.

Pak je tu ještě vyhláška č. 58/2018 Sb. o doplňcích stravy a složení potravin. Ta nám třeba přibližuje požadavky na složení doplňků stravy, jako například jaké vitamíny, minerály a jejich formy lze použít anebo za jakých podmínek lze tyto látky použít. To je trochu užitečnější. 

Nicméně...

Míra kontroly doplňků stravy ze strany státu

Pokud se provozovatel potravinářského podniku (tedy firma klidně i jako vitapack, protože doplňky stravy spadají pod potravinářství) rozhodne uvést na trh nový doplněk stravy, tak...

No ne, udělejme to jinak: Pojďme si schválně udělat malý kvíz. Co si myslíte, že musí takový provozovatel podniku udělat, pokud chce doplněk stravy přivést na trh?



A?

B?

A i B?

C snad ani nepřipadá v úvahu, ne? 

No, bohužel připadá. 

C je správně. 

Stačí to oznámit, poslat na MZ etiketu a... dobrý. 

Možná vás někdy někdo přijde zkontrolovat, spíše ale ne. Vždyť je na trhu tolik výrobců... Kdo by na to měl čas? Pokud si tedy chcete vymyslet, co všechno vaše kapslička obsahuje, směle do toho. 

"Vtipné" je, že dokonce i samotná potravinářská inspekce doporučuje uživatelům obezřetnost při nákupu doplňků stravy. V článku na oficiálních stránkách Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) visí informace, že se nijak nezjišťuje, zda výrobek neobsahuje ještě jiné látky, než výrobce deklaruje, či zda je jich tam skutečně tolik, kolik je uvedeno na obale. A proto inspekce doporučuje spotřebitelům obezřetnost při nákupu doplňků stravy – prý není dobré věřit všemu, co výrobky slibují. 


Jak ironické.


Než uvést k platnosti pořádné zákony, kontroly a pokuty, tak jen budou varovat spotřebitele.

Rozhodli jsme se to změnit 

Nám ve vitapacku to přišlo prostě... Směšné. Absurdní. To musí spotřebitelé opravdu vyhodit desítky tisíc, než přijdou na výrobce, který jim nelže? Než narazí na výrobce, který jim prodá opravdu účinný doplněk stravy? Který nebude do kapslí cpát jen samé levné, syntetické, nevstřebatelné látky? To je přeci naprostý nonsens. Pak není divu, že se doplňkům stravy přezdívá “drahá moč”. Není divu, že plno z nich nefunguje, když jsou plné nefunkčních látek vydávané za funkční.

Dali jsme sami sobě závazek, že vitapack bude jiný. Že bude obsahovat jen ty nejlepší, přírodní suroviny. A to v dostatečném a účinném množství. Tak, abychom se nebáli je užívat my sami, abychom je hrdě doporučovali naší rodině, kamarádům a známým. 

Vzali jsme si pod drobnohled celý výrobní proces

Začínáme u pečlivého výběru našich dodavatelů, které pravidelně auditujeme. To, že nám dovezli skvělou surovinu v pondělí ještě neznamená, že nám stejně kvalitní látku dovezou ve čtvrtek. Běžně výrobci kontrolují suroviny jen jednou ročně. S tím my ale zásadně nesouhlasíme. Jak bychom si mohli být 100% jistí výsledkem? 

Houby jako reishi či hlívu ústřičnou si dokonce sami pěstujeme.

Každou várku každé suroviny pak analyzujeme na účinné látky, mikrobiologii, těžké kovy. Až potom je můžeme vpustit do našich certifikovaných výrobních prostor, kde je zpracujeme.

K čemu se zavazujeme?

V naší výrobně se nikdy nesetkáte s žádnými aditivy, pojivy ani kluznými látkami – slouží pouze k zlevňování a zrychlování procesu výroby, přičemž pro lidské tělo nemají pražádný účinek. Mnohdy právě naopak. Ani konzervační látky u nás nemají co dělat.

Proto se nebojíme žádných kontrol – naopak se jim dobrovolně podrobujeme. A tak každý náš výrobek podléhá certifikaci na SZÚ v Praze. Garantujeme, že to, co je na etiketě a výrobku napsané, to se uvnitř nachází.

Proč tedy nezačít tím, že si uděláte náš test zdarma, a přesvědčíte se o výjimečné kvalitě našich produktů na vlastní zdraví?