Vysokým krevním tlakem trpí 40 % české populace. Jak se před ním zachránit?

Vysokým krevním tlakem (hypertenzí) trpí v České republice okolo 40 % lidí ve věku 25–64 let. A co víc, výskyt hypertenze roste s věkem: hypertenzí trpí až 72 % mužů a 64 % žen ve věku 55–64 let. Proč vzniká, jak jí předcházet a čím si k nižšímu krevnímu tlaku pomoct? 

Co je vůbec krevní tlak

Krevní tlak je síla, kterou krev během oběhu tělem působí na cévy. Je ukazatelem zdraví srdce – jakmile trpíte hypertenzí, máte větší riziko na rozvoj kardiovaskulárních onemocnění. Mít krevní tlak pod kontrolou se vyplácí. Stejně jako vysoký krevní tlak (hypertenze), tak i nízký krevní tlak (hypotenze) mohou vést k různým nepříjemnostem a zdravotním problémům.

Jak se diagnostikuje vysoký krevní tlak?

Hypertenze se definuje jako opakované zvýšení krevního tlaku ≥ 140/90 mmHg. Opakované = naměřené minimálně při dvou různých návštěvách v ordinaci lékaře.

Normální hodnoty krevního tlaku:

  • Osoby ve věku 18–59 let: < 140/90 mmHg
  • Osoby ve věku 60 let a více: < 150/90 mmHg
  • Těhotné ženy: < 140/90 mmHg

Proč je vysoký krevní tlak problém?

Jakmile se váš krevní tlak zvyšuje, zatěžuje vaše cévy a srdce. Pokud zůstane příliš vysoký (hypertenze), může to zvýšit riziko srdečních infarktů, mrtvice, cévních onemocnění, poškození očí, onemocnění ledvin a dalších. Nemějte však obavy, včasná a správná léčba vysokého krevního tlaku snižuje úmrtnost na nejrůznější kardiovaskulární onemocnění o 20–50 %.

Jak se vysoký krevní tlak projevuje?

Když máte zlomenou nohu, bolí vás noha. Když máte vysoký krevní tlak, nebolí vás bohužel nic. Drtivá většina osob s vysokým krevním tlakem o tom neví, přijde se na to během preventivní lékařské prohlídky. 

Mezi prvotní příznaky patří nespecifické příznaky jako bolesti hlavy, únava, poruchy soustředění, bušení srdce, tlak na hrudi, návaly horka a podobně. 

Jaké jsou rizikové faktory pro vznik hypertenze?

Existuje mnoho rizikových faktorů, které mohou přispět k rozvoji vysokého krevního tlaku:
  • Věk – s přibývajícím věkem má krevní tlak tendenci stoupat.
  • Pohlaví – před dosažením věku 55 let je vyšší pravděpodobnost vzniku vysokého krevního tlaku u mužů; po 55 letech je pravděpodobnější, že se vyvine u žen
  • Hmotnost – vyšší procento tuku v těle = vyšší riziko hypertenze
  • Rodinná anamnéza
  • Příliš mnoho sodíku (soli) v jídelníčku
  • Nedostatek draslíku
  • Málo pohybu
  • Nadměrný příjem alkoholu
  • Kouření
  • Rasa/etnická příslušnost – dospělí černoši trpí hypertenzí častěji

Jak lze předcházet vzniku hypertenze?

Základ tvoří správná životospráva – důležitá je pestrá a vyvážená strava bohatá na zeleninu, ovoce a vlákninu a naopak chudá na nasycené tuky a sůl.

Také pomůže omezit stres, alkohol, nekouřit a pravidelně se hýbat – a tím si udržovat normální tělesnou hmotnost.

5 doplňků stravy, které vám s vysokým krevním tlakem mohou pomoci

  1. Kurkumin
  2. Česnek
  3. Hořčík
  4. Vápník
  5. Vitamín D

Přidejte si do svého vitapacku Calcium Plus™ (vápník + vitamíny D3 & K2), Magnesium Plus™ (hořčík + meduňka + vitamín B6), Garlic Magic™ (fermentovaný česnek) a Mind Focus™ (kurkuma + gingko biloba). Tak pokryjete všechny vědecky podložené volně dostupné suplementy, které mají potenciál vám s hypertenzí pomoci. 🧡

Pokud užíváte léky na předpis, poraďte se před užíváním jakýchkoliv doplňků stravy se svým ošetřujícím lékařem.