Trápí vás akné? Tyto látky vám pomůžou

Problémy s pokožkou, resp. s akné, můžou postihnout úplně každého v každém věku. Nejsou "rezervovány" jen pro puberťáky a už vůbec ne jen pro lidi, kteří nemají zrovna nejlepší hygienické návyky. 

Přestože akné nepředstavuje vážnou zdravotní hrozbu, dokáže náš život (negativně) ovlivnit v tom emocionálním a sociálním smyslu. Pokud trpíte na akné, dost pravděpodobně vám to ubírá na sebevědomí, a to může ovlivnit váš společenský život.

Akné se začíná léčit zevnitř. Chcete znát ty nejlepší vitamíny, minerály a další látky, které můžete užívat pro zdraví vaší pleti? Prozradíme vám je. Ještě než se k tomu ale dostaneme, je nutné zmínit, že nejlepší léčba akné začíná hledáním příčiny problému.

Proč vás trápí akné?

Důvodů, proč člověka trápí akné, může být celá řada. Jakmile na ně přijdete, tak bude doporučení vitamínů ještě přesnější. Pokud je příčinou zejména hormonální nerovnováha, zabere vám jiné řešení (například bylinky jako maca) , než pokud je na vině špatné trávení (kde problém vyřeší spíše probiotika). 

To samé stres. Stres a akné mají velmi toxický vztah. Jakmile začnete být ve stresu, vaše nadledviny reagují produkcí většího množství stresového hormonu kortizolu. To má za následek, že kožní mazové žlázy začnou produkovat více kožního mazu, což zvýší riziko kožní infekce a pupínků. Více kožní infekce a pupínků pak způsobuje více stresu a... jsme v začarovaném kruhu.

Látky podporující léčbu akné

Vitamin A

Vitamin A je antioxidant, který může pomoci neutralizovat volné radikály, které mohou poškodit vaši pokožku. Pomáhá zvláčňovat pokožku a hojit ohniska akné.

Probiotika

Dobré bakterie v trávicím systému pomáhají zajistit zdravou výstelku střev, která může snížit zánět v těle. Zdraví kůže je často odrazem toho, jak zdravá jsou střeva. Užívání probiotik může posílit imunitu a snížit záněty v těle.

Zinek

Výzkumy prozrazují, že lidé s akné mívají nedostatek zinku. Zinek má antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti, které mohou být prospěšné při snižování akné. Vegetariánská a veganská strava může obsahovat nízký obsah zinku.

Omega-3 mastné kyseliny

Omega-3 mastné kyseliny obsahují EPA a DHA. EPA má protizánětlivé vlastnosti a bylo prokázáno, že zklidňuje zánětlivou reakci spojenou s akné. Pomáhá také regulovat hormon testosteron, který spouští nadměrnou produkci kožního mazu, což může zvýšit riziko kožních infekcí a propuknutí.

Vitamin E

Vitamin E má antioxidační a protizánětlivé vlastnosti. Vitamin E pomáhá optimalizovat imunitní systém a pomáhá při regeneraci buněk.

Vitamin D

Vitamin D hraje důležitou roli v imunitním systému. Pomáhá modulovat imunitní systém a může pomoci snížit zánět v kůži. Výzkum zjistil, že lidé trpící akné mohou mít nedostatek vitamínu D.

Vzhledem k tomu, že akné je komplexní, multifaktoriální stav, je důležité zjistit, zda existují nějaké základní nutriční nedostatky nebo jiné faktory, které tento stav způsobují.

Časté dotazy o vitamínech a akné

Mám mastnou pleť, nezhoršují to mastné ryby?

Vzhledem k tomu, že mastné ryby obsahují omega-3 mastné kyseliny, mají opačný účinek tím, že zklidňují záněty kůže a regulují hormony v těle.

Jsem vegan. Může mi to zhoršit akné?

Ne všechny, ale některé veganské a vegetariánské diety mohou být deficitní na zinek. Nízká hladina zinku je spojena s vyšším rizikem akné.

Všiml jsem si, že moje akné je horší v zimních měsících. Má to nějaký důvod?

Během zimních měsíců můžeme mít nedostatek vitamínu D, protože si jej přirozeně vytváříme vystavením slunečnímu záření. Vitamin D je potřebný pro správné fungování imunitního systému a pomáhá regulovat záněty kůže.

Jsou probiotika vhodná na akné?

Stav vaší pokožky může být zrcadlem pro zdraví vašeho trávicího systému. Probiotika mohou podpořit imunitu a snížit záněty v těle.

Proč je moje pleť horší, když jsem ve stresu?

Stresové hormony způsobují, že pokožka produkuje více kožního mazu, což zvyšuje riziko kožní infekce.