Proč se vám nedaří dodržet předsevzetí? 3 strategie, jak to letos zvládnout

Čekáte na zítřek, kdy nastane první pondělí v novém roce a vy tak konečně budete moci změnit svůj život o 180 stupňů? Přispěcháváme na pomoc s rádcem, který vám pomůže si na konci roku říct: "Všechna svoje novoroční předsevzetí jsem splnil/a!" 

Jak si nastavit cíle správně?

Cíle – ať už mluvíme o novoročních předsevzetích, nebo o jakýchkoliv jiných cílích v průběhu roku – by měly být:

  • konkrétní
  • realistické

To znamená, že si neřeknete "chci zhubnout" nebo "chci víc číst". Větší šanci na úspěch budete mít, pokud budete konkrétní: "Chci tento rok zhubnout 10 kg." nebo "Chci tento rok přečíst 20 knih".

Zároveň ale by tyto cíle měly být realistické. Tedy nechtít zhubnout 10 kg za měsíc nebo přečíst 60 knih, když jste minulý rok nepřečetli ani jednu. 

Tady však stále nekončíme! Cíl bez plánu je odsouzen k neúspěchu. 

Chci zhubnout 10 kg za rok. Jak to udělám? –> Budu chodit 3x týdně cvičit (pondělí, středa, pátek, vždy v 17:30) a najmu si výživovou poradkyni, aby mi pomohla se stravou.

Chci tento rok přečíst 20 knih. Jak to udělám? –> Každý večer před spaním přečtu jednu kapitolu z knihy.

Konkrétní cíle, ke kterým máte přiřazené konkrétní akce (co, kolik a kdy), vám dláždí cestičku k úspěchu.

Přinášíme ještě ale 3 strategie podle skvělé knihy Atomové návyky od Jamese Cleara, jak si ke splnění cílů ještě dopomoci

Strategie 1: Zavažte se ke svým budoucím akcím

Znáte příběh o spisovateli Victorovi Hugovi, který – aby dostál svých závazků a dopsal knihu do určitého data – dal pod zámek veškeré své oblečení? Proto, aby se mohl soustředit jen na psaní a nic ho nevyrušovalo. To psychologové označují jako „závazek“.

Závazek = volba, kterou uděláte teď a která řídí vaše akce v budoucnosti. Je to způsob, jak vám pojistit budoucí správné chování (ve vztahu k cíli), připoutat vás k dobrým návykům a naopak odvrátit od těch špatných.

Jak může takový závazek vypadat, aniž byste zamykali své oblečení do skříně?

  • Přejídání můžete například omezit nákupem potravin v menších baleních spíše než ve velkých nebo nenakupováním sladkostí.
  • Přílišné surfování na sociálních sítích můžete omezit tak, že si v nastavení telefonu určíte dobu, kterou chcete maximálně denně strávit na sociálních sítích. Jakmile jí dosáhnete, do aplikace se již nedostanete.
  • Impulzivní utrácení na internetu zase omezíte tak, že si kartu na platby na internetu zablokujete. 

Najděte způsoby, jak zautomatizovat své chování předem, než se v daný okamžik spoléhat na sílu vůle. Buďte architektem svých budoucích činů, ne jejich obětí.

Strategie 2: Snižte tření při startování

"Začnu od pondělka."

"Až od Nového roku."

"Až toho budu mít trochu míň v práci."

"Začnu na tom pracovat až v 13:00."

Proč stále odkládáme začátek? Proč prokrastinujeme? Vždyť vina a frustrace z prokrastinace je obvykle horší než bolest z vykonávání práce. Je to proto, že začít je ta nejtěžší část, ne setrvat v práci. No neznáte to i ze své vlastní zkušenosti? Jakmile začnete, už se práce (ať je to cokoliv) vykonává snadněji.

Vezměte si třeba vitapack. Pravděpodobně je (z toho psychologického hlediska) mnohem složitější si ho objednat a užít první sáček, než v tom potom pokračovat. 

 

Objednat vitapack 

Naučte se neodkládat začátky. Pokud něco chcete začít, začněte *teď*. Ať je středa, listopad nebo 9:36. Je to ohromně užitečná dovednost, která. vás dovede dál než většinu ostatních lidí.

Strategie 3: Využijte tzv. implementačních záměrů

Implementační záměr je pojem, který jsme poprvé zaregistrovali v knize Atomové návyky od Jamese Cleara. Znamená to, že uvedete svůj záměr implementovat určité chování v konkrétním čase v budoucnosti.

Například: „Dne [DATUM] v [MÍSTO] v [ČAS] budu cvičit alespoň 30 minut.“

Existuje nespočet studií, které ukazují, jak implementační záměry pozitivně ovlivňují vaše návyky a skutky. Pohybové návyky i skutek jako dojít se naočkovat proti chřipce. Ve studii o očkování proti chřipce se výzkumníci podívali na skupinu 3 272 zaměstnanců v jedné středozápadní společnosti a zjistili, že zaměstnanci, kteří si zapsali konkrétní datum a čas, kdy plánovali očkování proti chřipce, měli mnohem větší pravděpodobnost, že to dodrží.

Plánování je skvělé. Plánování s implementačním záměrem je skvělejší – a to cca 2–3x tolik. 

Teď už máte veškeré informace k tomu, aby váš rok byl přesně podle vašich představ. Pojďte do toho po hlavě!