Podzim je tady! Které vitamíny vám pomůžou jej přežít bez nemoci?

Podzim je období dýňových receptů, barevného listí a hygge s horkým čajem pod peřinou... ale taky kratších dní, sychravějšího počasí a chřipkových epidemií. Tento rok se nemusíte stát obětí! Můžete to zvládnout pomocí doplňování správných vitamínů a bylinek. Které jsou na podzim ty nejdůležitější? 

1. Vitamín C

Vitamin C je nezbytný vitamin s antioxidačními vlastnostmi. Často se doplňuje k odvrácení i běžného nachlazení. I přesto, že je referenční hodnota příjmu (doporučená denní dávka) tohoto vitamínu v ČR jen 80 mg, v období, kdy je naše imunita vystavena hrozbám, je naprosto v pořádku jej užívat více – dokonce i 2–10 gramů denně!

Nemusíte se bát předávkování, přebytek se vyloučí močí. 

Pokud užíváte dostatek vitamínu C (kdy dostatek opravdu není pouhých 80 mg), jste schopni zkrátit dobu nachlazení o 8–14 % (pokud je užíván jako každodenní preventivní opatření nebo na začátku nachlazení). Aktivní člověk, který intenzivněji trénuje, pak může očekávat snížení rizika nachlazení na polovinu

Náš Bodyguard™ je naprostý základ každého vitapacku. Ve dvou kapslích Bodyguard™ přijmete přírodní vitamín C z šípku, doplněný o farmaceuticky čistou kyselinu L-askorbovou – tak, abyste v denní dávce dodali tělu 500 mg vitamínu C.

2. Vitamín D

Vitamín D je důležitý vitamín rozpustný v tucích. Naše pokožka si jej dokáže syntetizovat, když je vystavena slunci. Jeho dostatek nám prospívá v mnoha ohledech, od zdraví kostí až po náladu. A samozřejmě také imunitu

Referenční hodnota příjmu vitamínu D v České republice je 5 µg (200 IU) pro dospělé a neměla by překročit pětinásobek DDD, tedy 25 µg/den (1000 IU).

Na základě nejnovějších studií jsou však dle Amerického Institute of Medicine RHP mnohem vyšší a to následovně:

  • novorozenci a děti do 1 roku: 400 IU
  • 1–70 let: 600 IU
  • nad 70 let: 800 IU
  • těhotné a kojící ženy: 600 IU
  • Pro ty, kteří nejsou vystaveni slunečnímu záření, se pak doporučuje 1000 IU denně.

Zde ale neplatí čím víc, tím líp. Předávkování vitamínem D je možné. K předávkování vitaminem D ale může dojít až při výrazném nadužívání vitaminového doplňku stravy (a to se s jedním sáčkem vitapacku denně rozhodně nemá šanci stát). Důsledkem předávkování je nadměrné vstřebávání vápníku ze střeva a růst jeho hladiny v krvi. To se může projevit jako nevolnost, zvracení, slabost či závratě.

Náš Sunlight™ obsahuje tu nejlepší formu vitamínu D – vitamín D3 (cholekalciferol) v olivovém oleji. Jen díky příjmu tohoto slunečního vitamínu společně s tukem se dokáže vitamín dobře vstřebat, proto jsme použili ten nejkvalitnější olivový olej.

3. Zinek 

Po dvou vitamínech tady máme první důležitý pro-imunitní minerál – zinek. Základní minerál, který se podílí na funkci stovek enzymů, funkci mozku a imunitního systému.

Zinek se nejčastěji užívá ke zkrácení doby nachlazení, podpoře optimální hladiny testosteronu a podpora léčby akné. Suplementace zinkem, pokud jsou hladiny zinku v krvi dostatečné, bývá zbytečná – jedna výjimka z tohoto pravidla může být v případě infekcí dýchacích cest, u kterých bylo prokázáno, že suplementace zinkem zkracuje dobu nemoci.

Tady však zinek svou přehlídku pozitivních účinků nekončí. Bylo prokázáno, že suplementace zinkem může zlepšit také příznaky deprese, kvalitu spermií a markery kontroly glykémie a krevních lipidů, zejména u lidí s chronickým onemocněním.

Zinek má dvě standardní dávky. Nízká dávka je 5–10 mg, zatímco vysoká dávka je 25–45 mg. Nízká dávka funguje dobře jako denní prevence, zatímco vysokou dávku by měl užívat každý, kdo je ohrožen nedostatkem zinku.

V našem Zinc Plus najdete 10 mg zinku z nejbohatšího přírodního zdroje zinku – dýňových semínek. Toto množství je bezpečné a dokáže působit jako prevence nachlazení a zároveň zkrátit dobu případné nemoci. Obsahuje ale také další bylinky a jeden stopový prvek, který s posílením imunity pomáhají jakbysmet. A jedna z bylinek je právě...

4. Echinacea

Tahle purpurová květinka je prokazatelně účinná v boji proti infekcím horních cest dýchacích (většinou se zkoumala u běžného nachlazení). I proto má své čestné místo v našem Zinc Plus™.

Třapatka nachová (echinacea) se také zkoumala pro svou potenciální schopnost urychlit rychlost zotavení z nemoci, ale pravdou je, že současné důkazy jsou velmi nejednoznačné. Další výzkum naznačuje, že může zvýšit hladiny různých imunitních buněk, ale stále je zapotřebí na tato témata ještě více výzkumu. Její efektivitu jako prevence proti nachlazení jí nikdo nevezme!

5. Černý česnek

Česnek (Allium sativum) je potravina, která může zlepšit imunitu a kardiovaskulární zdraví.

Užívání nebo konzumace česneku může prospět kardiovaskulárnímu zdraví, fyzickým a sexuálním funkcím, kognitivním schopnostem, odolnosti vůči infekcím. Česnek snižuje celkový cholesterol a LDL cholesterol, zatímco zvyšuje množství toho "dobrého cholesterolu" v krvi (HDL-C). Má také vlastnosti proti stárnutí. Ano, stále se bavíme o česneku!

 

Garlic Magic™ je černý česnek – česnek, který prošel speciální fermentací, a tím své účinky ještě znásobil. Zbavený zápachu, nakapslovaný pro vaše jednoduché použití, váš bojovník proti nemocem je ready.

4 další doplňky stravy, které ještě můžete přidat

Fungi Collective™

Čaga obsahuje širokou škálu potenciálně prospěšných chemických sloučenin, jako jsou polyfenoly, melanin, triterpenoidy a polysacharidy. Mezi nimi jsou nejvíce prozkoumané polysacharidy.

V současné době existuje laboratorní výzkum, který naznačuje, že Chaga může mít řadu žádoucích účinků:

  • Rakovina: Chaga prokázala protirakovinné vlastnosti v in vitro i in vivo (tj. na zvířatech) výzkumu, inhibuje replikaci rakovinných buněk a stimuluje protirakovinnou aktivitu v imunitním systému.
  • Virové infekce: Chaga může narušit schopnost viru vstupovat do cílových buněk in vitro, což je účinek, který byl studován u kočičích virů, herpes simplex a hepatitidy C.
  • Oxidační stres a zánět: Polysacharidy přítomné v Chaga mohou redukovat markery oxidačního stresu a zánětu in vitro.
  • Únava: Chaga dokázala snížit únavu při cvičení myší.
  • Zdraví střev: Chaga zlepšila markery zdraví střev a střevní mikrobiom u myší s chronickou pankreatitidou.

 

Oyster Mushroom™ 

Hlíva královská je druh z čeledi hub Pleurotus, který je příbuzný s běžnými hlívami ústřičnými. Mají velký stonek, který propůjčuje relativně „masitou“ nebo „vydatnou“ chuť (umami) a jsou považovány za léčivé houby.


Na hlívu se provádí studie a zdá se, že mají stejné vlastnosti jako běžné bioaktivní houby – v tom smyslu, že interagují s imunitním systémem a mohou „posílit“ imunitu vůči nemocem.

Podle jedné studie se zdá, že hlívy jsou účinnější při potlačování vstřebávání mastných kyselin ve srovnání s jinými houbami a byly zapojeny do pětinásobného zvýšení testosteronu. Tato druhá studie byla provedena s velmi vysokými dávkami (15–20 %) a byla provedena na losech (ano 🦌) a nebyla replikována.

Reishi BIO™

Ganoderma lucidum, běžně známá jako houba lingzi, se často používá v tradiční čínské medicíně. Jeho popularita sahá až do japonské a korejské medicíny a razí si cestu na západ.



Ganoderma lucidum má při suplementaci antioxidační účinky. Má také terapeutický účinek na inzulínovou rezistenci, snižuje riziko rakoviny prostaty a může pomoci při léčbě různých stavů spojených s metabolickým syndromem.

Houba lingzi je známá svými protirakovinnými účinky. Dokáže aktivovat přirozené zabíječe, zvyšuje jejich aktivitu a schopnost těla bojovat s nádory. Doplnění Ganodermy lucidum snižuje šance na metastázy, což je případ, kdy se rakovina šíří do jiné části těla.

Ganoderma lucidum má různé mechanismy, ale ty jsou zaměřeny na zmírnění imunitního systému. Houba lingzi je schopna snížit aktivitu imunitního systému, když je systém přestimulován, a posílit imunitní systém, když je oslabený. Obecně platí, že Ganoderma lucidum zvyšuje množství aktivních buněk imunitního systému.

Probiotic Culture™

Probiotika na imunitu? Je to tak, nezbláznili jsme se! 

Současné výzkumy ukazují, že střevní mikrobiom (tedy prospěšné bakterie v našem trávicím traktu) v mnohém pozitivně ovlivňuje naše celkové zdraví. Probiotic Culture™ zajistí adekvátní podporu mikrobiomu, což se okamžitě projeví zlepšeným, pravidelnějším trávením. Mezi další účinky, které však na první pohled nevidíme, je mnohem lepší využitelnost látek ze stravy i pozitivní vliv na imunitu. Inulin, který zde funguje jako prebiotikum, extrakt šípku i hlíva ústřičná činnost probiotik znásobí. 

Vitamíny a minerální látky a jejich doporučené denní dávky dle vyhlášky číslo 450/2004 Sb. a novely 330/2009 Sb.