Jak zhubnout? Jde to snadno, bez diety i cvičení, nebo musíte důkladně trápit své tělo?

Hubnutí se řeší každý rok. Především při novoročních předsevzetích nebo před začátkem letních měsíců. Jedno je jisté, držet brutální diety se nevyplatí, protože se vám to může vrátit jojo efektem. Co teda dělat, když chcete zhubnout? Jak se zbavit tuku? Co je třeba změnit, aby hubnutí fungovalo dlouhodobě a udrželi jste si vysněnou váhu? V článku se pokusíme odpověď na všechny tyhle a další palčivé otázky. 


Obsah

Nejdříve by vás mělo zajímat, jak zhubnout zdravě
Jak vlastně dochází v tělu k hubnutí? 
Jak se zbavit tuku v těle? Roli hraje také somatotyp 
Praktické tipy, jak efektivně zhubnout 
Jak snadno zhubnout a doplňky stravy 
Jak zhubnout bez cvičení? Je to vůbec možné? 
Jak zhubnout bez cvičení s programem EMS

 


Nejdříve by vás mělo zajímat, jak zhubnout zdravě

Narazili jste na internetu na fráze typu “jak zhubnout do týdne” nebo “jak zhubnout co nejrychleji 10 kg bez cvičení”? I když to zni pohádkově, na tyhle zázraky nevěřte. Pokud byste chtěli tímhle stylem hubnout a zbavovat se tuku, zahráváte si se svým zdravím. 

Zajímejte se především o zdravé hubnutí, které se zaměřuje na dosažení a udržení zdravé tělesné hmotnosti pomocí trvalých a udržitelných změn životního stylu. K čemu by vám bylo rychlé zhubnutí 10 kg, když by se vám to pak rychle vrátilo ještě s nějakým hmotnostním “bonusem”... 

Jak tedy zhubnout zdravě? Takové hubnutí by mělo být postavené na vyvážené stravě, pravidelné fyzické aktivitě a celkově zdravých návycích. Zásadní je zvolit si rozumné tempo a reálné cíle, což je důležité také pro vaši psychiku. 


Jak vlastně dochází v tělu k hubnutí?

Pokud tělu nedodáte dostatek energie pro pokrytí energetické potřeby lidského organismu, dostanete se do kalorického nedostatku. Tím se dostáváte do fáze hubnutí. To ale neznamená, že musíte hladovět. Je to prostě o tom si to spočítat, nebo pozorovat intuitivně. 

Správně nastavený příjem energie je určující pro to, zda budete hubnout, nabírat na váze nebo si aktuální hmotnost udržíte. Pomoci vám můžou například kalorické tabulky. Zkuste si třeba zapisovat veškerého jídla a pití po dobu 1 týdne do kalorických tabulek. Po týdnu sečete všechny hodnoty příjmu a vydělíte je počtem dní, tedy sedmičkou. Získáte průměrný počet kalorií na den. Pokud hmotnost zůstala nezměněna, vypočítaný průměrný kalorický příjem je pro vás optimální.


Jak se zbavit tuku v těle? Roli hraje také somatotyp

Děláte všechno pro zhubnutí, ale nejde vám to tak lehce jako ostatním? Může za to například i somatotyp. Je to koncepce, která popisuje tělesnou stavbu jednotlivce a rozlišuje 3 základní typy. Každý somatotyp má specifické charakteristiky, co se týče tělesného složení, distribuce tuku a svalové hmoty. Tyto typy jsou často dědičné a mohou ovlivnit reakci jednotlivce na různé stravovací nebo cvičební programy. 

  • Endomorf – Jedinci s endomorfním somatotypem mají sklony k ukládání tuku a mohou mít kulatější postavu. Hubnutí pro endomorfy může být výzvou. Úspěšné ztrácení hmotnosti zahrnuje kombinaci kardiovaskulárního cvičení, síťování a kontrolu příjmu kalorií.

  • Mezomorf – Tito jedinci mají přirozeně atletickou postavu s dobře vyvinutými svaly. Mezomorfní typy obvykle snáze získávají svalovou hmotu a mohou efektivně ztrácet tuk díky kombinaci kardiovaskulárního cvičení a silového tréninku.

  • Ektomorf – Ektomorfní jedinci mají často tenkou a vysokou postavu, s menším množstvím tělesného tuku. Hubnutí pro ektomorfy v podstatě nemá smysl, protože primárně jde spíše o budování svalové hmoty nebo naopak získávání hmotnosti.

Praktické tipy, jak efektivně zhubnout

Hubnutí je komplexní proces, který zahrnuje změny ve stravovacích návycích, fyzické aktivitě a životním stylu. Je dobré na to jít s rozmyslem a neočekávat zázraky na počkání. Pokud vám někdo slibuje, jak zhubnout 5 kg za týden, asi to nebude zrovna nejzdravější. Tady jsou praktické tipy, které když dáte dohromady, podaří se vám postupně hubnout: 

  • Zdravá a vyvážená strava – Zaměřte se na vyváženou stravu s dostatkem ovoce, zeleniny, obilovin a bílkovin. Omezte příjem rafinovaných cukrů, tuků a průmyslově zpracovaných potravin. Prostě všeho s mírou.

  • Omezte kalorický příjem – Hubnutí obvykle vyžaduje, aby byl příjem kalorií nižší než výdej. To můžete dosáhnout sledováním své stravy a omezováním přebytečných kalorií. Nebo zvýšením fyzické aktivity, díky které toho víc spálíte.

  • Fyzická aktivita – Pravidelná fyzická aktivita je klíčová pro spalování kalorií a udržení zdraví. Začněte pomalu a postupně zvyšujte intenzitu cvičení. Nemusíte být špičkoví sportovci, ale pokud chcete zhubnout, je třeba se pravidelně hýbat.

  • Dodržování pitného režimu – Pijte dostatek vody každý den. Pocit hladu může být někdy způsobený dehydratací, takže pití vody může pomoci omezit příjem kalorií.

  • Přiměřené porce – Sledujte velikost porcí, abyste omezili příjem kalorií. Často se stává, že lidé jedí více, než potřebují a než si uvědomují.

  • Omezení jezení na základě emocí – Naučte se rozpoznávat “emocionální hlad” a snižte nebo nahraďte emocionální jídlo zdravějšími strategiemi, jako je cvičení nebo meditace. Stává se totiž běžně, že člověka něco rozhodí a potřebuje se uklidnit. Každý to má trochu jinak, někdo si dá zmrzlinu, někdo třeba alkohol…

  • Dostatek spánku – Nedostatek spánku může ovlivnit hladiny hormonů spojených s pocitem hladu. Když budete dostatečně spát, získáte dostatek energie a nemusíte ji nahrazovat dalším jídlem.

  • Jezte pomalu – Dejte tělu čas na to, aby registrovalo, že je syté. Jezení pomalu a v klidu může snížit sklon k přejídání.

  • Vyhněte se pití slazených nápojů – Slazené nápoje mohou přidat mnoho prázdných kalorií. Zkuste pít více vody, bylinné čaje nebo vodu s přírodní příchutí.

  • Zkuste být v pohodě – Tohle se sice lehce řekne, ale hůře udělá. V dnešní uspěchané době toho máte stále hodně na práci a stresu je kolem stále dost. Každopádně čím víc budete v klidu, tím líp všechno půjde, i to hubnutí. 

Jak snadno zhubnout a doplňky stravy

Při hubnutí můžete zvážit použití některých z doplňků stravy. Je však důležité si být vědom toho, že žádný doplněk nenahradí zdravý životní styl založený na vyvážené stravě a pravidelné fyzické aktivitě. Doplňky stravy by měly být používány opravdu pouze jako doplňky k celkové strategii hubnutí. 

Můžete například vyzkoušet náš Dream Body. Mezi jeho přednosti patří: 

  • Podporuje dosažení vašeho vysněného těla
  • Má příznivý vliv na trávení
  • Skvělý pomocník při fyzické i psychické zátěži
  • Napomáhá zrychlit metabolismus
  • Vhodné i pro sportovce pro podporu silového výkonu

Prozkoumat výhody balíčku na podporu hubnutí Dream Body™>>


Jak zhubnout bez cvičení? Je to vůbec možné?

Řešíte, jestli se dá zhubnout bez cvičení? Teoreticky ano. Abyste hubnuli bez cvičení, musíte se dostat do kalorického deficitu. Jde tedy o ubrání přijímaných živin z jídla a nápojů, přibližně v rozmezí 15 až 20 %. Pokud jste si například spočítali, že váš optimální denní energetický příjem je 3 500 Kcal, snadno zjistíte, kolik ubrat (3 500 x 0,8 = 2 800). Měli byste tedy přijmout o 700 kcal méně. 

Ale pozor. Každý člověk je jiný a potřebuje k hubnutí něco jiného. Někomu nemusí ani kalorický deficit pomoci, někdo potřebuje více cvičit. Hubnutí je zkrátka individuální a není na škodu se poradit s odborníky, například s výživovým poradcem. 


Jak zhubnout bez cvičení s programem EMS

Elektromyostimulace (EMS) se stává novým hitem nejen v oblasti fitness, ale i krásy a zdraví. Tato technologie poskytuje revoluční způsob, jak vytvarovat tělo a zlepšit zdraví. 

Spalování tuků, formování těla – EMS podporuje spalování tuků a formování těla intenzivní stimulací svalů. Cíleně ovlivňuje břišní, hýžďové a stehenní svaly včetně svalů na pažích.

Prevence a rehabilitace – EMS se stává také efektivním nástrojem v léčbě: pomáhá při rehabilitaci po poraněních a prevenci svalových atrofií. Zvláštní důraz je kladen na posílení pánevního dna a prevenci inkontinence.

Inovativní technologie a péče – Například EMS Academy Liberec nabízí moderní přístupy použitím nejnovějších sofistikovaných přístrojů s marketingovým označením i-model a FMS. Tyto technologie optimalizují a ulehčují proces a maximalizují výsledky.

Revoluce v péči o zdraví a fitness během posledního roku – Celý tento revolučního přístup je pod dohledem a kontrolou výživového specialisty Pavla Petráka, který jen za poslední rok poskytl pomoc stovce klientům s různými zdravotními problémy. Jeho angažovanost a garance EMS Academy v Liberci jsou zárukou profesionálního přístupu v moderním prostředí.