Jak si užít svátky a neodejít s 5 kily a trávicími potížemi navíc?

Vánoční svátky a celkově konec roku je synonymem setkávání, radosti a rodinných chvil. To se spojuje s příležitostí si pochutnat na výborném jídle. V Česku však tradičně bývá plné jednoduchého cukru, majonézy a dalších tuků i masa. Náš trávicí systém je pak během tohoto krátkého období vystaven pořádné zkoušce. No a naše figura stejně tak.

Je důležité se připravit už před svátky

Abychom oslavy konce roku prožili dobře (duševně i fyzicky), jsou zásadní naše očekávání. Věděli jste, že trávicí funkce závisí i na našem prostředí a našem emočním stavu?

Jak to funguje? 

Když to vezmeme kolem a kolem, trávení začíná v mozku. Vidíme jídlo –> tento signál dojde do mozku –> mozek dá pokyn vyloučit sliny. Díky slinám se jídlo začíná prvotně rozkládat. Žvýkání pak spouští v žaludku produkci kyseliny chlorovodíkové, a ta zase pankreatické kyseliny. Ty pomáhají dále trávit a posouvat tráveninu dále trávicím traktem, kde se na ni vrhnou třeba i prospěšné bakterie.

To, co může zkomplikovat trávení, je tedy... náš mozek! Pokud jsme od začátku vystresovaní, mrzutí nebo smutní, zaručeně to na zažívání poznáte. Když je mozek v sympatickém (tj. vystresovaném) stavu, soustředí se na “útok”. A v boji trávit nepotřebujete. Takže je trávení odsunuto na vedlejší kolej a vy se tak cítíte těžce, nafoukle a... jako balón.

Jak s tím zatočit?

Pomozte svému tělu se připravit na trávení:
  • Třikrát se zhluboka nadechněte a vydechněte. To vám pomůže vrátit vaše emoce zpět na místo a váš mozek do režimu „trávení“.
  • Žvýkejte pomalu a hodně, abyste stimulovali vylučování slin s trávicími enzymy a také kyseliny chlorovodíkové v žaludku = podpořili trávení.
  • Před jídlem se napijte nápoje s 1 lžičkou jablečného octa ve vodě. Stimulujete tak přirozenou produkci kyseliny chlorovodíkové.
  • Naplňte svou střevní mikroflóru pořádnou probiotickou dávkou, ve které můžete pokračovat během svátků a klidně i po nich.
  • Navzdory tomu, co si lidé myslí, před svátky není nutné se šíleně omezovat. Nejlepší je jednoduše zvýšit příjem nezpracovaných produktů a snížit příjem masa, cukru a tuků. Důležité je najít rovnováhu a zároveň v ní najít potěšení.
  • Vsaďte na naše doplňky stravy na podporu při stresuL-Tyrosine Pro a L-Tryptophan Pro.

Jak na to během svátečního hodování?

Sváteční stolování bývá charakteristické tím, že míváme větší oči než žaludek. A to je chyba! Nepochopte to špatně: Nemusíte se žádným potravinám vyhýbat, spíše přizpůsobte jejich množství.

V překladu: Ano, to cukroví si dejte, ale třeba jen 3 kousky, ne celý plech. Ano, vezměte si ze všeho na stole trochu a mějte lehkou ruku na bramborový salát a těžší na zeleninu a ovoce. Jezte všímavě, užívejte si okamžiku, chutí, textury, a to vám umožní se lépe napojit na signály sytosti.

Co se děje v těle?

Náš trávicí systém je nastaven na to, jak jíme běžně. Při narušení se sice naše tělo dokáže do určité míry přizpůsobit, ale čelíme-li nárazově většímu množství potravy, náš žaludek postrádá kyselinu chlorovodíkovou. A to způsobí jen částečné trávení. V reakci na to může imunitní systém vytvořit zánět, což zanechává dostatek prostoru na vznik různých autoimunitní onemocnění střev či chronickou bolest.

Nakonec je třeba poznamenat, že se v takovém případě i velmi špatně vstřebávají živiny z potravy. To pak může zapříčinit nedostatek vitamínů i minerálních látek.

Jak s tím zatočit?

Jak si užívat tu atmosféru a dobré jídlo, ale dát svému trávení svátek stejně tak?

  • V ideálním případě je váš talíř složen takto: 75 % nezpracovaných či jen mírně zpracovaných produktů (zelenina, brambory, rýže, celozrnný chléb apod.), 25 % bílkovin, rostlinných nebo živočišných. Na Štědrý večer těžko proveditelné, víme. V tomto případě zkrátka jen nemějte tak velké oči a nabírejte si méně. A žvýkejte pomalu a dlouho! 
  • Zkuste do salátů zařadit jablečný ocet či olivový olej. Obojí podpoří vaše trávení.
  • Pijte hodně tekutin, zejména po alkoholu. Zaměřte se zejména na vodu nebo čaje po malých doušcích během dne.
  • Vyměňte bílou mouku za celozrnnou či dokonce směsi několika mouk se zajímavějšími nutričními profily.

A co lepek? Na ten dávejte pozor pouze tehdy, pokud jste na něj jakkoliv citliví.

A co po svátcích?

Naše tělo nepotřebuje k detoxikaci organismu žádnou specifickou dietu ani kúru. Orgánem zodpovědným za tuto funkci jsou naše játra. Lze jej však podpořit doplňky jako je náš Ultimate Detox™ s ostropestřcem mariánským.

Jak si ještě dopomoct?

Některé potraviny a osvědčené postupy mohou pomoci:
  • Dopřejte si vývar z kostí, vařený minimálně 12 hodin. Ten obsahuje spoustu živin jako je např. kolagen pro remineralizaci organismu a podporu přirozené detoxikace. Pokud se vám s tím nechce vařit, vsaďte na náš Collagen Pro™.
  • Vsaďte na ovoce, jako je ananas nebo papája, bohaté na trávicí enzymy, případně pokračujte s užíváním Probiotic Culture
  • Hořká jídla (rukola, mladé výhonky, apod.) také pomáhají stimulovat trávení. Zařaďte do jídelníčku i ta.

Ale především poslouchejte své tělonepřetěžujte své trávení přílišným množstvím jídla. Po svátcích si tělo potřebuje trochu odpočinout, aby se zregenerovalo a je pak lepší vsadit na jednoduchá jídla a vlastní intuici.

Pozor však, nepleťte si intuici s chutěmi na sladké, které často pramení z poklesu inzulinu v těle!