Jak se vitamíny vstřebávají v těle?

To, že jsou vitamíny důležité, snad už někdy slyšel každý. Jak vůbec ale vitamíny fungují? 

Co vůbec vitamíny jsou?

Vitamíny jsou okem neviditelné částečky toho, co jíme. Mikroživiny. Nebo ještě jinak, odborněji: organické molekuly. I přes jejich mikrovelikost jsou pro náš život naprosto nezbytné. Bez jejich dostatku naše tělo, naše orgány, náš metabolismus jednoduše nebude fungovat, tak jak by mělo. Jako kdyby v autě chyběla brzdová kapalina. Jako kdyby víno zapomněli prokvasit. Jako kdyby kabelce chyběl mechanismus na její zavírání. Sice ty věci máte, ale nedokážete je 100% použít.

 Některé z nich si naše tělo dokáže vyrobit samo, ale větší část musíme do těla dostávat stravou a doplňky stravy. 

Co se stane s vitamínem, jakmile jej sníme?

To záleží na tom, jestli se jedná o vitamín rozpustný v tucích (A, D, E, K), anebo vitamín rozpustný ve vodě (vitamíny B-komplexu, C).

Absorpce vitamínů rozpustných ve vodě

Většina vitamínů rozpustných ve vodě je dostupná pro střevní absorpci ze dvou zdrojů:

1) ze stravy a doplňků stravy

2) ze syntézy mikroby v tlustém střevě

Mezi vitamíny, které dokáží obojí, patří thiamin (vitamín B1), riboflavin (vitamín B2), kyselina pantothenová (vitamín B5), biotin (vitamín B7) a kyselina listová (vitamín B9, folát). Niacin (vitamín B3) také dokážeme do těla dostat dvojím způsobem –buďto jej přijmeme ve stravě, anebo si jej tělo syntetizuje z tryptofanu.

A právě podle toho, jestli vitamín rozpustný ve vodě sníme, nebo si jej necháme vyrobit mikrobiomem tlustého střeva, se vitamín i vstřebává. Ty ze stravy se vstřebávají převážně v tenkém střevě, vitamíny syntetizované mikroby v tlustém střevě (tam se tvoří a zároveň i vstřebávají).

Náš organismus si pro vstřebávání těchto vitamínů vytvořilo specifické transportní systémy. Jejich nosiče přenáší vitamíny ze střevního lumenu do střevní buňky (enterocytu). Zajímavostí je, že některé z těchto nosičů jsou závislé na sodíku. Nezapomínejte tedy při užívání vitamínů během dne mírně solit (anebo jíst slané potraviny)! Stále ale mějte na paměti také fakt, že maximální doporučený denní příjem soli je 5 g, proto to nepřehánějte.

Jak probíhá vstřebávání vitamínu rozpustného ve vodě krok za krokem 

Řekněme, že jste si dali papriku, bohatý přírodní zdroj vitamínu C. Jakmile začnete žvýkat, začnou se vylučovat sliny s různými enzymy a začíná trávení. Ano, i proto je důležité žvýkat. Vitamín C se v této fázi ještě nijak trávit nezačíná, pouze se začíná uvolňovat z potravy ven. Jakmile paprika doputuje do žaludku, začíná se trávit pomocí žaludečních kyselin. Vitamín se v této fázi stále nedostává do krevního oběhu, putuje do tenkého střeva. Hned v jeho první části si jej odchytá specifický aktivní transportér, který jej "vyveze" do krevního oběhu.

Vždy ale závisí na dávce vitamínu. Buňky kumulují vitamín C prostřednictvím druhého specifického transportního proteinu. Studie in vitro zjistily, že oxidovaný vitamín C, neboli kyselina dehydroaskorbová, vstupuje do buněk prostřednictvím některých usnadněných přenašečů glukózy a pak se interně redukuje na kyselinu askorbovou. 

Absorpce vitamínů rozpustných v tucích

Vitamíny A, D, E a K (rozpustné v tucích) se vstřebávají pomocí stejných mechanismů, jaké se používají pro vstřebávání tuků. V části tenkého střeva kousek za žaludkem se začleňují do smíšených micel s jinými lipidy a žlučovými kyselinami a pomocí difuze prostupují do střevních buněk (enterocytů). Jakmile jsou v enterocytech, začnou probíhat reakce, během nichž se vitamíny začleňují do chylomikronů a v takovémto stavu se exportují do lymfy.  

Jak probíhá vstřebávání vitamínu rozpustného v tucích krok za krokem. 

Řekněme, že jste se rozhodli si dát doplněk stravy s vitamínem D. Nutno podotknout, že v potravinách a doplňcích stravy má vitamín D dvě hlavní formy, D2 (ergokalciferol) a D3 (cholekalciferol), které se chemicky liší pouze strukturou postranního řetězce. Ve vitapacku najdete vitamín D3.

Obě formy se dobře vstřebávají v tenkém střevě. Absorpce probíhá jednoduchou pasivní difúzí a mechanismem, který zahrnuje nosné proteiny střevní membrány. Současná přítomnost tuku ve střevě zvyšuje vstřebávání vitaminu D, ale část vitaminu D se vstřebává i bez tuku z potravy. 

Tento vitamín je tzv. biologicky inertní (neaktivní), což by ale byl i kdyby se přijal z potravy nebo ze sluníčka. Aby se zaktivoval, musí v těle projít dvěma reakcemi – hydroxylacemi.

První hydroxylace, ke které dochází v játrech, převádí vitamín D na 25-hydroxyvitamín D [25(OH)D], také známý jako „kalcidiol“. Druhá hydroxylace probíhá primárně v ledvinách a tvoří fyziologicky aktivní 1,25-dihydroxyvitamin D [1,25(OH)2D], také známý jako „kalcitriol“. Zde však ještě jeho vstřebávání neprobíhá, vstřebávání začíná v části tenkého střeva bezprostředně po proudu od žaludku.

Co pomůže se vstřebáváním vitamínu D?

Přijímat jej se zdrojem tuku – ve vitapacku však najdete vitamín D v kvalitním olivovém oleji, a tak se o toto už nemusíte starat.

Co může vstřebávání vitamínu D narušit?

Vzhledem k tomu je pro 100% vstřebávání tohoto vitamínu potřeba mít zdravá střeva. Žaludeční šťávy, pankreatické sekrety, žluč z jater, celistvost střevní stěny – to vše má určitý vliv na to, kolik vitaminu se vstřebá. Proto stavy, které ovlivňují střevo a trávení, jako je celiakie, chronická pankreatitida, Crohnova choroba a cystická fibróza, mohou snížit vstřebávání vitaminu D.

Kdy užívat vitamín D?

Vzhledem k tomu, že se jedná o sluneční vitamín, je vhodnější jej užívat v dopoledních hodinách. Citlivějším jedincům může narušit klidný spánek.