Proč byste měli investovat do jarní očisty pro zdraví a vitalitu

S vyššími teplotami a delšími dny nastává naprosto skvělý čas na "nový začátek" – na pořádnou očistu těla. Prozkoumejte, jak můžete provést jarní detox tím, že do svého jídelníčku zařadíte zdravé potraviny, budete se hodně hýbat, budete používat přírodní doplňky stravy a bylinky, budete cvičit jógu a meditovat a... plno dalšího. Pojďme se podívat na to, proč je investice do jarní očisty tak moc prospěšná pro celkovou pohodu.

Proč zařadit jarní detox

Jaro je ideální příležitostí, jak detoxikovat svůj organismus, zbavit se toxinů a nastavit své tělo na mód optimální zdraví. Období detoxikace může poskytnout řadu výhod po fyzické i psychické stránce, od zlepšení trávení a vyšší energie až po lepší kvalitu spánku a lepší náladu.  

Na začátek si řekneme jeden fakt: Tělo odstraňuje určitou rychlostí toxiny z těla neustále, a to bez nutnosti zásahů. Existují však určité potraviny, postupy a doplňky stravy, které vám s detoxikací můžou pomoct. Urychlit ji, zefektivnit ji a přitom vám do těla dodat nálož antioxidantů, vitamínů či pomoct generovat hormony štěstí.

Co jsou to toxiny?

Toxiny jsou látky, které mohou pocházet z našeho prostředí, potravin, které jíme, nebo mikroskopických organismů, které se dostávají do našeho těla. Některé toxiny dokonce produkuje naše tělo samotné. Vzhledem k tomu, že toxiny mohou poškodit buňky, orgány nebo celé systémy, naše těla mají přirozené obranné mechanismy, které pomáhají zbavit tělo těchto škodlivých látek.

Ledviny a játra jsou primárními detoxikačními orgány. K detoxikačním procesům přispívají i další orgány (např. kůže, střeva, plíce a další orgány). Proces změny látek v játrech, aby byly méně toxické, je známý jako metabolická detoxikace

Tři fáze detoxikace jsou:
  • Fáze 1 (bioaktivace): Zde geny a enzymy rozkládají tukové toxiny. Během tohoto procesu jsou zapotřebí reaktivní oxidační látky, antioxidanty a přiměřené množství bílkovin, vitamínů B a dalších živin.
  • Fáze 2 (konjugace): Molekuly se vážou na toxiny a umožňují jim, aby se staly rozpustnými ve vodě.
  • Fáze 3 (eliminace): Existuje mnoho způsobů, jak tělo transportuje toxiny ze svých systémů, včetně: přes kůži, jako pot; přes ledviny, jako moč; a přes střeva jako pohyby střev.


Mohou doplňky pomoci odstranit toxiny z těla?
Ano, rozhodně! Některé vitamíny, minerály a bylinky mohou pomoci tělu v jeho detoxikační činnosti. Zatímco žádný doplněk sám o sobě nemůže zcela detoxikovat tělo, bylo prokázáno, že následující doplňky tomuto procesu pomáhají. Všechny jsme je sesbírali do balíčku Natural Detox™.



1. Vitamín C

Volné radikály v těle jsou způsobeny řadou faktorů – od znečištění životního prostředí až po vystavení slunci. Volné radikály mohou způsobit oxidační stres, který poškozuje buňky DNA a mohou být faktorem stárnutí. Vitamin C, známý také jako kyselina askorbová, je silný antioxidant na vodní bázi, který může pomoci zvládat oxidační stres. Je také důležitý pro produkci kolagenu a pomáhá udržovat naši hladinu vitamínu E ve správné rovnováze. Ženy by měly zkonzumovat alespoň 75 mg vitamínu C denně, zatímco muži by měli usilovat o alespoň 90 mg.

2. Vitamín D

Vitamin D je produkován tělem, když je pokožka vystavena UV B záření ze slunce. Ačkoli je všeobecně známý pro podporu zdraví kostí, vitamín D je také potřebný pro správné fungování imunitního systému a podporuje antioxidační geny. Přestože je slunce naším primárním zdrojem pro produkci vitaminu D, doplňky lze užívat s doporučenými denními dávkami mezi 15-20 mcg , přičemž 100 mcg je horní hranice dávkování.

3. Vitamín E

Vitamin E je antioxidant na bázi tuku, který se vyskytuje v osmi různých variantách. U doplňků je užitečné hledat takový, který obsahuje směs tokoferolů. Protože může ředit krev, je důležité, abyste se před zahájením jakéhokoli režimu suplementace poradili se svým lékařem. Zdraví dospělí by měli zkonzumovat kolem 15 mg vitaminu E denně.

4. Vitální houby

Vzhledem k tomu, že vitální houby obsahují mnoho látek, které mohou pomoci podpořit detoxikaci organismu, nemohli jsme je vynechat. Vitální houby jako reishi či čaga podporují činnost jater a pomáhají eliminovat toxiny z těla. Také mají samy o sobě silné antioxidační vlastnosti, což znamená, že mohou pomoci eliminovat volné radikály a další škodlivé látky, které mohou poškozovat tělo.

Také se mohou pyšnit silnými protizánětlivými účinky, což může pomoci snížit zánětlivé procesy v těle a podpořit detoxikaci. Některé látky v vitálních houbách mohou pomoci podpořit trávicí procesy, což pomáhá tělu eliminovat škodlivé látky.

5. Ostropestřec mariánský

Ostropestřec mariánský je rostlina, která obsahuje silymarin a silibinin, což jsou polyfenoly se silnými antioxidačními vlastnostmi. Podporuje zdraví jater a může také podporovat zdravou hladinu glutathionu, antioxidantu produkovaného buňkami.

6. Probiotika

Probiotika jsou zdraví prospěšné bakterie. Jejich záměrná konzumace podporuje zdravé trávení i imunitní systém. Mohou poskytovat ochranu proti některým cizím chemikáliím, které do těla nepatří, a poskytovat podporu pro střevní bariéru, která brání toxinům vstupovat do jiných částí těla. Existují důkazy, že probiotika mohou pomoci snížit oxidační stres jako biologický detoxikační nástroj, když je tělo vystaveno chemické kontaminaci potravin.

Další způsoby detoxikace těla

I když některé doplňky stravy mohou pomoci podpořit metabolické funkce, které zajišťují detoxikaci našeho těla, mezi další ohromně důležité věci, které můžete udělat pro podporu tohoto procesu, patří:
  • Pořádná hydratace – měli byste se pokusit vypít alespoň 2 litry čisté vody denně.
  • Různorodý jídelníček – vyvážená strava může být prospěšnější než pouhé hledání takzvaných „detoxikačních potravin“ – včetně spousty bílkovin, zdravých tuků a sacharidů, ovoce, zeleniny a vlákniny.
  • Dostatečný spánek – doporučuje se, aby průměrný dospělý spal každou noc alespoň sedm hodin. To je obzvláště důležité, protože je to hlavní čas, kdy mozek „smývá“ odpadní produkty.
  • Pravidelné saunování – lidé s již existujícími onemocněními, jako jsou kardiovaskulární problémy, by se měli před použitím sauny poradit se svým poskytovatelem zdravotní péče. U zdravých, netěhotných lidí může časté sezení v teple sauny snížit oxidační stres a hladinu CRP. Saunování může samozřejmě také přispět k relaxaci a uvolnění stresu, což může být prospěšné pro detoxikační procesy těla a napomáhání cirkulaci a spánkovým cyklům.


Pomoci mohou také některé úpravy životního stylu, včetně:

  • Omezení příjmu alkoholu
  • Pravidelného pohybu
  • Proaktivní konzumace potravin bohatých na omega-3
  • Práce na snížení nebo zvládnutí stresu (i pomocí adaptogenů)
  • Snížení expozice chemikáliím výběrem „čistých“ produktů pro péči o tělo a domácích čisticích prostředků