7 tipů, jak zhubnout jednou provždy. Bez utrácení a trápení!

Kolik už jste vyzkoušeli diet, jen abyste ztracenou hmotnost po (kratším či delším čase) nabrali zpět – nemluvě o tom, že i s úrokem? Možná nastal čas se podívat na to, kde pravděpodobně pokaždé děláte chybu, ať už jste zhubli se sacharidovými vlnami, keto dietou nebo jakoukoliv jinou dietou, která je zrovna trendy.

1. Nechtějte zhubnout 10 kg za měsíc

Pokud vám nějaká dieta slibuje, že zhubnete zázračné číslo za ultrakrátký čas, můžete si být 100% jistí, že v tom vězí nějaký háček. Většinou za to zaplatíte hromadu peněz, stojí vás to extrémní omezování, ztrátu sociálního života a často i zdravotní problémy ve fyzické i psychické rovině. Sice tedy zhubnete, ale rozhodně ne zdravě. A stojí vám to takto za to? 

Jakmile vám motivace byť jen maličko povolí, rozjede se šílený přejídací kolotoč. A není to tím, že byste měli jen slabou vůli. Je to tím, že vaše tělo začne doslova bojovat o přežití a nutí vás všemi možnými způsoby jíst tolik, kolik na své denní fungování potřebuje. 

Takové rychlodiety vás nenaučí základům zdravé stravy. Pokud vy tedy cíle dosáhnete a přestanete se chtít omezovat, najedete zpět do starých, nezdravých kolejí. Není divu, že se kila i frustrace vrací zpět rychlostí blesku.

 

2. Dodržujte pitný režim pomocí vody a čajů

Pitný režim je důležitý, to je poučka už ze základní školy. Zkuste se ale vyhýbat slazeným nápojům jako coca-cola, džusy, sladké minerálky či čajům a kávám oslazeným lžičkami cukru. Sladké kávové nápoje ze Starbucks také na každodenní popíjení rozhodně nejsou, vzhledem k tomu, že jedno takové Frappucino kaloricky vydá za oběd – ale rozhodně vás jako oběd nezasytí. 

Možná vás to překvapí, ale i ovocná smoothiečka, na jejichž obalu je napsáno “fitness” nebo “štíhlá linie”, jsou plná cukru a zbytečných kalorií. Takový slaďoučký nápoj vám dodá X desítek, ne-li stovek kalorií navíc, ale nezasytí vás. Často vám akorát rozhodí krevní cukr, a tak po takovém nápoji budete mít akorát brzy hlad. 

Určitě vás ale nepřekvapí, že k dalším nápojům, které byste měli omezit, patří jednoznačně i ty alkoholické. Plno prázdných kalorií s neblahým vlivem na funkci organismu, na rozhodování (kdy chutnají lépe burgery a chipsy než po alkoholu?!) vaší linii ani zdraví rozhodně neprospějí.


3. Ke každému jídlu porci ovoce a/nebo zeleniny

Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje jíst alespoň 500 g ovoce a zeleniny kombinovaně každý den, a to nejlépe více druhů pro zajištění pestrosti chutí i živin. Samozřejmě není nutné si každý kousek ovoce a zeleniny vážit – stačí si z toho udělat rutinu a ke každému vašemu dennímu jídlu si kousek ovoce či porci zeleniny nachystat

Zejména zelenina má tu vlastnost, že dokáže zaplnit žaludek, a přitom vám nedodá tolik kalorií. Pravý opak zmiňovaných sladkých nápojů! A kromě toho, že vás zasytí při nízkém obsahu kalorií, vám navíc dodá vitamíny, minerály, fytonutrienty a vlákninu, které každý zdravý organismus potřebuje, ať už hubnete, nebo ne.

4. Kdykoliv můžete, choďte pěšky

Že vás sport nebaví? Žádný problém! K hubnutí či udržení zhubnuté váhy stačí, abyste chodili. V dnešní době převládají sedavá zaměstnání, do nichž dojedeme autem nebo pohodlně MHD na zastávku přímo před vchodem na pracoviště. Doporučovaných 10 000 kroků denně je tedy v naprostém nedohlednu. 

Určitě vás nenabádáme, abyste se okamžitě začali snažit denně nachodit 10 000 kroků, pokud aktuálně nachodíte sotva dva tisíce. Stačí si dát splnitelný cíl a ten denně dodržovat.

Pokud je pro vás nemyslitelné každý den věnovat procházce, vyhraďte si na ně alespoň víkendy. Ať už sami se svými myšlenkami či s podcastem, anebo s rodinou či kamarády. Taková procházka na čerstvém vzduchu má i pozitivní vliv na vaši náladu a funkci mozku. Tolik benefitů z prosté chůze, kdo by to byl čekal?

5. Sladkosti úplně nevyřazujte, jen je omezte

Nepřepsali jsme se, tak to vážně je. I v dietě je povoleno si dopřát nějakou sladkost. Ten háček však tkví v množství. Je za tím velmi dobrá psychologie. Pokud si dovolíte dát čokoládu či nějaké ne úplně vyvážené jídlo v omezeném množství klidně i častěji, nebude vás lákat při prvním hladu vyluxovat celou ledničku nebo vykoupit regál se sladkostma. 

Pochutiny zkrátka do zdravého jídelníčku patří – jen je potřeba dbát na jejich množství. Znáte pravidlo 80/20? Jedná se o základní princip tzv. flexibilního stravování. Znamená to, že 80 % stravy by mělo pocházet z nutričně hodnotných a málo zpracovaných potravin (ovoce, zelenina, maso, vejce, ryby, mléčné výrobky, luštěniny...) a zbylých 20 % z potravin, které milujeme, ale nejsou ve velkém množství pro naše zdraví dobré. 

6. Zaměřte se na dostatečně dlouhý a kvalitní spánek

Nepodceňujte spánek! Kdybyste jen tušili, jak ohromný pozitivní vliv má na desítky aspektů v našem životě... Pokud nespíte dostatečně dlouho a kvalitně, rozhodíte si mimo jiné i hormony hladu a sytosti, leptin a ghrelin. Stačí jedna noc s nedostatečně dlouhým spánkem a můžete si být jisti, že vás následující den budou pronásledovat myšlenky na jídlo více, než byste rádi.

7. Nechte si pomoct od odborníka

Není žádná ostuda si nechat pomoct. Vždyť v různých časopisech i na internetu je tolik (často protichůdných) informací, že se v tom je těžko vyznat. Obzvláště pro člověka, který výživu nestudoval a neví, čemu věřit. Svěřte se do rukou odborníka – třeba pomocí našeho individualizovaného testu, který je sestavován odborníky a doporučí vám to nejlepší, co právě pro to vaše zdraví můžete udělat. 30 000 000 kombinací, individuální mix vitamínů jen pro vás, a to v té nejlepší možné kvalitě.