6 nejčastějších předsevzetí: Průvodce krok za krokem k jejich jednoduchému splnění

Letos to dáte! Letos vám totiž kryjeme záda. Sepsali jsme pro vás přesný návod, který vás dovede do úspěšného cíle! 

Předsevzetí: Chci začít cvičit

  1. Zamyslete se nad tím, kolikrát týdně byste byli ochotni se hýbat pravidelně. Dáváme důraz na slovo pravidelně – vždy je lepší se pravidelně hýbat 2x týdně, než jeden týden 6x a další týden 0x. 
  2. Začněte raději se střídmější volbou. Pokud myslíte, že 2–3x týdně byste to zvládli, dejte si závazek, že to zvládnete 2x. Navyšujte postupně.
  3. Vyberte si pohyb, který vás bude bavit. Bude to běh? Aerobik? Jumping? Nebo návštěva posilovny? Cokoliv, co vás bude bavit a nebudete se pokaždé modlit, ať už je to za vámi.
  4. Pak si stanovte dny a časy, kdy se budete hýbat. Zaveďte si to do kalendáře nebo to-do listu, jako kdyby to byla schůzka u zubaře nebo termín v kadeřnictví. Prostě přes to nejede vlak.
  5. Pak už jen opakujte a užívejte si opojné vyplavování endorfinů! Nezapomeňte se sem tam odměnit.

Tip navíc: Zaplaťte si trenéra – alespoň do začátku. Nejen, že vás naučí cvičit správně, ale taky vám nedovolí jen tak vynechat.

Dopomozte si k úspěchu těmito doplňky od vitapacku:

Předsevzetí: Chci si více číst

  1. Stanovte si počet stránek, kolik jste ochotní každý den přečíst. Klidně začněte i na jedné. Jakmile budete schopni to konzistentně dodržovat, zvyšujte.
  2. Určete si dobu, kdy budete číst. Přivstanete si a uděláte si na to 10, 15, 20 minut před prací? Budete číst vždy v MHD? Necháte si to před spaním? Kdykoliv vám to vyhovuje dle denního režimu.
  3. Vybírejte si knížky, které vás baví. Všichni mluví o nějaké seberozvojové knize, ale vás nudí k smrti? Nečtěte to. Život je příliš krátký na nezáživné knížky. Vyberte si raději tu detektivku, které už od mládí tak milujete. Nebo ten lechtivý román, za který by vás na sítích okamžitě odsoudili. Pamatujte: Číst cokoliv je lepší, než nečíst nic.
  4. Co když jednou porušíte? Nic se nestane. Najeďte na to hned další den a nedovolte, aby se to opakovalo více dnů za sebou. Za pár týdnů už vám bude připadat nemyslitelné, že jste kdy bez toho mohli fungovat!

Tip navíc: Domluvte se s kamarádkou/kamarádem/manželem/manželkou a motivujte se navzájem! Závazek vůči ostatním se nám porušuje hůře.

Dopomozte si k úspěchu těmito doplňky od vitapacku:

Předsevzetí: Chci začít jíst zdravě

  1. Nejprve zhodnoťte aktuální jídelníček a identifikujte jeden problém, který v něm je. Že jich je více? Nevadí, stále začněte jedním – a to nejlíp tím, který se vám bude nejjednodušeji napravovat.
  2. Zeptejte se, co pro to budete muset pravidelně dělat. Trápí vás nedostatek zeleniny? Dejte si do kalendáře vždy na sobotu, že při velkém týdenním nákupu nakoupíte alespoň 3 druhů čerstvé zeleniny a 2 sáčky mražené. Chtěli byste zařadit více ryb, ale nechutnají vám? Udělejte to samé, co v případě zeleniny, ale kromě toho si najděte recepty na úpravy ryb, které by vás ani nenapadly. Máte špatný pitný režim? Kupte si parádní velkou láhev a tu hned po probuzení naplňte vodou a mějte na očích.

Tip navíc: Zaplaťte si nutričního poradce – alespoň do začátku. Kromě správné identifikace těch nejpalčivějších problémů a pomoci se správným plánem implementace změny vám bude skvělou oporou.

Dopomozte si k úspěchu těmito doplňky od vitapacku:

Předsevzetí: Chci se naučit něco nového

  1. Zakupte si kurz/Kupte si učebnice k dovednosti, kterou byste chtěli umět.
  2. Sestavte si učební plán. Kolikrát týdně se chcete učit a kolik času tomu chcete věnovat?
  3. Pak si stanovte dny a časy, kdy se budete učit. Zaveďte si to do kalendáře nebo to-do listu, jako kdyby to byla schůzka u zubaře nebo termín v kadeřnictví. Prostě přes to nejede vlak. Bude to 3x týdně po 2 hodinách? 5x týdně po 20 minutách? Cokoliv vám vyhovuje.
  4. Co když jednou porušíte? Nic se nestane. Najeďte na to hned další den a nedovolte, aby se to opakovalo více dnů za sebou.
  5. Stanovte si deadline a závazek. Pokud to do daného deadline stihnete, odměníte se něčím větším – třeba novýma hodinkama nebo neděli ve wellness.

Tip navíc: Domluvte se s kamarádkou/kamarádem/manželem/manželkou a motivujte se navzájem! Závazek vůči ostatním se nám porušuje hůře.

Dopomozte si k úspěchu těmito doplňky od vitapacku:

Předsevzetí: Chci přestat kouřit

  1. Spočítejte, kolik cigaret denně vykouříte. 
  2. Snižte číslo o polovinu.
  3. Určete si, co budete dělat, jakmile dostanete chuť na cigaretu. Dáte si žvýkačku? Půjdete se projít? Napijete se? 
  4. Vydržte takto týden až dva... a pak zase uberte, dokud se nedostanete na nulu.

Náš tip: Skoncování s kouřením je specifické předsevzetí. Někomu místo postupného ubírání může pomoct ze dne na den přestat. Vyzkoušejte, co vám funguje – pokud u některého ze způsobu selžete, nebičujte se za to.

Dopomozte si k úspěchu těmito doplňky od vitapacku:

Předsevzetí: Chci se o sebe začít více starat

  1. Identifikujte, co to pro vás znamená. Znamená to starat se víc o svou pleť? Více spát? Chodit na masáže? Vyberte si do začátku jeden cíl. 
  2. Vyberte si čas a frekvenci, kdy daný návyk chcete vykonávat. Čistit si pleť každý den 1x, nebo 2x denně? Spát alespoň 7 hodin, nebo 8? Chodit na masáže každý měsíc, nebo co dva?
  3. Jakmile máte vybráno, stanovte si dílčí kroky. Mohou to být kroky jako koupení správné kosmetiky, nastavení času, kdy potřebujete dokončit veškerou práci nebo najít si maséra.
  4. Vytvořte si v kalendáři nebo v telefonu připomínky, které vám připomenou, že máte tyto dílčí kroky udělat. Konkrétně u čištění pleti doporučujeme spojit to s čištěním zubů nebo se sprchováním – toto párování návyků má několikanásobně větší úspěšnost!
Dopomozte si k úspěchu těmito doplňky od vitapacku: