Kvalitní hořčík. Jak vybrat nejúčinnější formu?

Hořčík je jedním z nejdůležitějších minerálů v organismu. Aktivuje v buňkách asi 300 různých druhů enzymů. Příznivě ovlivňuje srdeční činnost, uvolňuje napětí, zabraňuje ukládání vápníku, podílí se na lepším využití vitamínu C a E a přispívá k lepšímu spánku. Jak ale vybrat kvalitní hořčík, který vám bude skutečně prospěšný?

 

Obsah článku

Proč je pro vás důležitý kvalitní hořčík?
Pouze s hořčíkem z potravy si dnes nevystačíme
Hořčík v anorganické podobě má vstřebatelnost pouze 4 %
Kvalitní hořčík pochází z organických sloučenin a má vstřebatelnost až 90 %
Magnesium Plus™ – aquamin jako přírodní zdroj kvalitního hořčíku
Ke kvalitnímu hořčíku patří i další potřebné látky

 

Proč je pro vás důležitý kvalitní hořčík?

Hořčík je obsažený ve všech tkáních a je součástí přes 300 biochemických reakcí v našem těle. Je důležitý například pro proteinovou syntézu, produkci energie, testosteronu nebo vstřebávání vápníků. 

Jednoduše řečeno, na kvalitním hořčíku závisí všechny tělesné systémy. Jenže podle průzkumů až 68 % populace trpí nedostatkem kvalitního magnesia, což může způsobovat například:

  • křeče
  • úzkost
  • nedostatek energie
  • špatný spánek
  • nervozita
  • zhoršená funkce mozku nebo srdce

A když tělo trpí dlouhodobým nedostatkem hořčíku? To může vést dokonce k vážným onemocněním, jako je třeba osteoporóza, chronický únavový syndrom, anémie nebo deprese. 

 

 

Pouze s hořčíkem z potravy si dnes nevystačíme

S kvalitním hořčíkem z potravy už to není jako dřív. Ještě, než se na půdě začalo intenzivně hospodařit a používat chemická hnojiva a pesticidy, dostatek hořčíku byste získali snadno jen z jídla. 

Jenže hořčík z půdy mizí, a tím nám schází i v nejpřirozenějším zdroji, v potravě. Když si k tomu připočtete nadměrnou konzumaci cukrů, alkoholu, léků a velký stres, kvalitního magnesia potřebujete ještě víc. O to roste potřeba získávat kvalitní hořčík z doplňků stravy. Jak ale nejúčinnější hořčík poznat?

 kvalitní hořčík


Hořčík v anorganické podobě má vstřebatelnost pouze 4 %

Řešíte, jaký doplněk stravy vybrat? Který obsahuje pouze kvalitní hořčík? Tak teď zbystřete. Pro příjem magnesia je důležitá především vstřebatelnost.  Vstřebatelnost minerálů z organických sloučenin je mnohonásobně vyšší než ze sloučenin anorganických, u kterých se pohybuje okolo několika procent.

Pokud si koupíte nekvalitní doplněk stravy s hořčíkem, jeho zdrojem je pravděpodobně anorganický oxid horečnatý. Je levný, obsahuje až 60 % hořčíku, ale jeho vstřebatelnost je velice nízká, pouze okolo 4 %. Takže byste do sebe mohli ládovat hromady pilulek, ale stejně by vám to bylo k ničemu. Dostatek kvalitního hořčíku tělu nedodáte. 

U anorganických forem je třeba počítat s delším časem vstřebávání (2 až 3 dny, tedy po celou dobu střevního cyklu) oproti např. citrátové formě (5 hodin). Hlavním místem, kde se hořčík vstřebává je distální oddíl tenkého střeva, resorpce ale pokračuje dále i v tlustém střevě.

Takže pokud na etiketě najdete jako zdroj hořčíku nějakou anorganickou sloučeninu, promyslete si, jestli se vám takový nákup vůbec vyplatí. Z pohledu peněženky, ale hlavně vašeho zdraví. 

 


Kvalitní hořčík pochází z organických sloučenin a má vstřebatelnost až 90 %

Na pomyslný vrchol v kvalitě hořčíku patří sloučeniny s chelátově vázaným hořčíkem, který je vysoce vstřebatelný (okolo 80 %) a bez projímavého efektu. Jedná se o hydroxidové a citrátové formy, Právě citrát hořečnatý vyniká vstřebatelností až k 90 %. Navíc se kvalitní hořčík vstřebá několikanásobně rychleji, a to do 5 hodin

Zároveň je důležité, by doplněk stravy s kvalitním hořčíkem s minimem aditiv, jako jsou konzervanty, plnidla, aromata apod. Je to podobné jako s výběrem potravin. Vždy důkladně  prozkoumejte složení doplňku stravy, jestli se v něm nenachází až moc zbytečných složek. 

 

 

Magnesium Plus™ – aquamin jako přírodní zdroj kvalitního hořčíku

Hořčík Magnesium Plus™ ve formě hydroxidu hořečnatého pochází z čistě přírodního zdroje mořské řasy. Tento zdroj představuje přirozený multi-minerální materiál, který je certifikován FDA GRAS a je vhodný i pro doplňky stravy. 

Tím organickým zdrojem je aquamin – je získáván z červených mořských řas, konkrétně z druhu Lithothamnion, který roste na mořském dně ve studených a čistých vodách. Tato mořská řasa absorbuje minerály z mořské vody, což ji činí bohatým zdrojem vápníku, hořčíku a dalších stopových prvků.

Proto vám stačí jedna kapsle denně a s kvalitním hořčíkem máte vystaráno. Důkazem jsou spokojení zákazníci, například Helena H.:


Užívám Vitapack 13 dní a cítím se mnohem lépe.Více energie, lepší spánek a nálada. 🤗Vřele doporučuji👍”

 


Ke kvalitnímu hořčíku patří i další potřebné látky

Biologická dostupnost (skutečná využitelnost) je procentuální podíl určité látky (kvalitního hořčíku), který se dostane přes krev až na cílové místo v buňkách. Nejde tedy jen o prosté vstřebávání. 

Dobrá absorpce ještě nezaručuje, že se látka dostane tam, kam má, mnohdy je látka z těla po rychlé absorpci z těla vyloučena bez užitku. Tělo není hloupé a „vybírá si”, co potřebuje.

Proto je důležité, aby byl doplněk stravy s kvalitním hořčíkem obohacený o další vhodné látky. Hořčík s vitamínem B6 zajišťuje lepší biologickou dostupnost a synergické působení. 

Kombinace kvalitního hořčíku z přírodního organického zdroje a vitamínu B6 s meduňkou má tedy lepší využitelnost. Příznivě ovlivňuje činnost svalů, uvolňuje napětí, v kombinaci s meduňkou a B6 má příznivý vliv na nervovou soustavu, zejména při únavě a vyčerpání, pro urychlení regenerace. 

Vyzkoušejte naše Magnesium Plus™, se kterým zamáváte křečím, únavě a nervům. Tady zjistíte víc>>


Nebo potřebujete vitamíny přesně na míru? Udělejte si zdarma online test, který vám zabere méně než 5 minut