Jak se kvalitně nastřelit energií? Pomůže životospráva i vhodné vitaminy

Pocit únavy je běžným jevem moderní doby. Má spoustu příčin, jako jsou třeba stres, nedostatek spánku nebo málo pohybu. Jak se vyhnout únavě a mít pořád dostatek energie? Poradíme, co dělat a jaké vitaminy se hodí proti únavě. 


Obsah

Únava vás dokáže ničit. I vaše okolí
5 tipů, jak nastartovat příval energie
Nejlepší vitaminy na energii
Vitaminy, se kterými zvládnete boj nejen proti únavě

Únava vás dokáže ničit. I vaše okolí

Může to být peklo. Ráno se nemůžete vyhrabat z postele. Ještě byste si dali tak tříhodinový spánek, ale musíte do školy nebo do práce. Celý den se pak vleče, protože ne a ne se nastartovat. Nejraději byste to zabalili, ale musíte to zkousnout. A když přijde odpoledne, rádi byste třeba zašli do fitka nebo na procházku. Ale nemáte v sobě ani kousek energii. Tak trochu zabitý den. 

Možná máte nějaké vitaminy proti únavě. A možná tak úplně nezabírají. Buď to není ideální volba, nebo potřebujete pro získání energie dělat ještě něco jiného… 

Je vám to povědomé? Není se čemu divit. Únava je prevít. Ale dá se proti ní dělat spoustu věcí. A nejsou to jenom vitaminy na energii. Máme pro vás nejdříve pár tipů, jak se únavy zbavit změnou v životosprávě. A když jste hodně unavení, jste ve stresu. A to ovlivňuje i vaše okolí. 

 

5 tipů, jak nastartovat příval energie

Ono se to lehko říká, ale hůř dělá. Na drouho stranu, pokud uděláte aspoň malou změnu, výsledek poznáte. A když se takhle nastartujete, tak pak ty vitaminy na energii můžou fungovat úžasně. Co tedy (ne)dělat? 

1. Dost spěte a odpočívejte. To je základ

Jasně, času je málo. Ale když málo spíte a odpočíváte, ničím to nenahradíte. I kdybyste dělali všechno ostatní na 100 %, nedostatek spánku vás stejně dožene. Takový to, že teď to nějak dám a o víkendu to dospím, to bohužel nefunguje. Už to nedoženete. Tělo si samo umí říct, kdy si fakt potřebuje oddechnout. 

Hodí se taky pravidelné přestávky během dne. Možná sami víte, co dokáže pověstná “dvacka” po obědě. Šéf vás asi nenechá během dne vyspávat. Ale jde taky o mentální přestávku. Když si byť jen na pár minut odpočinete, bude to znát. 

2. Vyvážená strava jako zdroj trvalé energie

Ano, furt se to omílá dokola. A taky to furt platí. Pokud se člověk cpe jenom hamburgery, asi ho to moc nenakopne. Strava má obrovský vliv na úroveň energie nebo únavy. Zlaté pravidlo říká, že člověk by měl za den sníst dva kousky ovoce a tři kousky zeleniny. I takhle jednoduše to jde pojmout. A když to pak podpoříte ideálními vitaminy proti únavě, pojedete jako motorové myši. 

Do zdravé stravy bychom měli zařadit taky pitný režim. Protože dehydrovaný organismus rovná se unavený organismus. 

3. Tužte tělo a zvládnete cokoliv

Únava tady prostě občas je a bude. I kdybyste se stavěli na hlavu. Jednou z možností, jak se s ní vypořádat, je pravidelně cvičit. Protože si dáváte aspoň trochu do těla, naučíte se s únavou žít. Když vás přepadne a jste trénovaní, úplně vás nesejme. A to se hodí, ne? 

4. Zkuste se vyhnout stresu

Práce, povinnosti, rodina, časový tlak… Tohle všechno a další věci ve vás mohou vzbuzovat stres. A ten na vaší pohodě rozhodně nepřidá. Stres má vliv na únavu i vyhoření. Vyplatí se vyzkoušet praktické relaxační techniky nebo meditace. Každý má na uvolnění stresu trochu jiný recept. Ale je fajn se pokusit s tím něco dělat. 

5. Minimalizujte náhražky, které vás hází zpátky

Nebudeme chodit kolem horké kaše. Kofein, rafinovaný cukr, alkohol a kouření. Všechny tyhle věci mnoho lidí používá proto, aby se zbavili únavy a hodili se do pohody. Jenže ten účinek je obvykle jen krátkodobý. Pak se vám to vrátí jako jojo a jste zase bez energie a ve stresu. A to víc než předtím. Je prima to omezit a používat jen v případě, kdy jde skutečně do tuhého… 

A vitaminy na energii mohou být v tomhle případě skvělou alternativou, jak s únavou zatočit. 


Nejlepší vitaminy a minerály na energii

Tyhle vitaminy jsou nejlepší proti únavě. Ale pozor. Jde jen o výpis vitaminu. Pro jejich užívání je vhodné mít osobní doporučení

Vitamin B12: Podílí se na tvorbě červených krvinek a metabolismu energie. Nedostatek tohoto vitaminu může vést k únavě a ospalosti.

Vitamin B6: Pomáhá tělu přeměňovat potravu na energii a je důležitý pro správnou funkci nervového systému.

Vitamin D: Nedostatek vitaminu D může způsobit únavu a oslabení. Je také důležitý pro zdraví kostí a imunitního systému.

Železo: Nedostatek železa může způsobit anémii, která se projevuje únavou a ospalostí.

Koenzym Q10: Pomáhá buňkám vyrábět energii a je důležitý pro zdraví srdce a cév.

Hořčík: Hraje klíčovou roli v metabolismu energie a relaxaci svalů. Nedostatek ho může vést k únavě a svalovým křečím.

Nejlepší vitaminy proti únavě najdete tady. Jsou vyrobené z přírodních surovina a vylepšené o další látky. Tak, aby fungovaly co nejefektivněji. 


Vitaminy, se kterými zvládnete boj nejen proti únavě

Co mít takhle každý den k ruce vitaminy nejen na energii, ale taky na všechno ostatní? Vitaminy pěkně pohromadě v jednom balíčku, který si ráno jen otevřete a máte po starostech? 

Získejte doporučení na míru. Během jednoduchého online testu zjistíme, co vaše tělo potřebuje. Během pár minut tak můžete získat vitamíny, jejichž účinek skutečně pocítíte

Víme to my i naši zákazníci. Například Nikola V. vitaminy na míru popisuje takhle: 

“Naprosto skvěle 👍👍😊. Krásné balení vitamínu. Po chvíli užívání se cítím plná energie. Určitě doporučuji. 😊👌”

Získat doporučení na míru>>